Gratis alternativ till Photoshop

Ibland kanske man inte känner för att betala för Photoshop. Då saknas det knappast alternativ att ladda ner på nätet. I den här artikeln listar vi fem av de absolut bästa gratisalternativen till fotoprogrammet Photoshop.

Finns det gratis alternativ till Photoshop?

Gratis alternativ till Photoshop är bland annat GIMP, Crello, Pixlr X, Paint.NET och Krita. De flesta alternativen är idag tillgängliga för Window, Mac och Linux och används direkt i webbläsaren och innehåller effektiva och flexibla redigeringsverktyg.

Många av de gratis alternativ som finns till Photoshop ger dig samma förutsättningar för att kunna redigera bilder som betaltjänsten. Även de program som inte kostar någonting kan med andra ord ge dig värdefull redigeringskompetens som ofta efterfrågas på arbetsmarknaden enligt Arbetsförmedlingen.

5 gratis alternativ till Photoshop

1. GIMP

GIMP är kanske det främsta alternativet till Photoshop som är gratis. I alla fall om man är ute efter ett program som kan hantera samma filformat som Photoshop, exempelvis GIF, JPEG, PNG och TIFF. Dessutom är GIMP tillgängligt för Windows, Mac och nu även Linux.

2. Crello

Crello utmärker sig för att vara ett väldigt effektivt fotoprogram. Här kan du använda lätthanterliga och färdiga mallar som gör det väldigt bekvämt att redigera dina bilder. Gratisversionen är emellertid begränsad. Det går att köpa loss samtliga funktioner med ett abonnemang.

3. Pixlr X

Pixlr X är uppföljaren till den tidigare succén Pixlr Editor. Programmet används online direkt i webbläsaren, vilket gör den tillgänglig för många grafiska designer och fotografer. Funktionen Auto-Fix tool är en gåva som gör fotoprogrammet enkelt att hantera även för nybörjare.

4. Paint.NET

Paint.NET var usprungligen tänkt att vara en mer sofistikerad variant av gratisprogrammet Paint som följer med varje Windows-dator. Det har utvecklats till att bli ett av de mer populära gratisalternativen till Photoshop. En uppskattad egenskap är att man kan jobba med flera bilder samtidigt.

5. Krita

Den som är ute efter lite mer flexibilitet kommer att älska Krita. Det går dessutom att importera nya “penslar” och andra verktyg som inte redan finns i programmet från början. Du kan dessutom skapa genvägar för alla verktyg, vilket gör det lätt att operera programmet.

Lämna en kommentar