5 alternativ för utbildning inom webbdesign [2021]

Utbildningar inom webbdesign kan läsas på många olika sätt och innehålla många olika delar. Från avancerade universitetsstudier på flera år till enstaka kurser som du kan gå några timmar online. Här får du en presentation över hur du kan bli webbdesigner på distans och på olika orter.

1.    Webbdesignutbildning på högskola- program

 • Webbprogrammering vid Blekinge tekniska högskola, 120 högskolepoäng. Välj på distans eller på plats i Karlskrona. BTH rankas högt bland IT-utbildningar och du får en gedigen utbildning i webbdesign.
 • Webbprogrammerare vid Linneuniversitetet, 120 högskolepoäng. Du kan läsa på campus i Kalmar/Växjö eller på distans.
 • Digital design vid Högskolan i Kristianstad, 180 högskolepoäng. Här får du en djupdykning i design och du kan även läsa på distans.

120 högskolepoäng motsvarar två års heltidsstudier och 180 högskolepoäng 3 år. Efter examen kan du läsa vidare till en master eller magister. Utbildning i webbdesign vid högskola och universitet innehåller mer teoretiska delar än andra alternativ.

2.    Webbdesign på distans – tre alternativ

 • Webbdesigner-utbildning vid Högskolan Väst, 60 högskolepoäng på distans. En kortare utbildning med fokus på webbdesign som du kan läsa helt på distans.
 • Webbutveckling NTI-Skolan distans. Komvuxutbildning på distans där du kan läsa steg 1 till 3. Du kan välja att läsa på heltid eller deltid.
 • Webbutveckling 1 genom Hermods. En vuxenutbildning på grundnivå. Välj heltid eller deltid på distans.

Komvux och vuxenutbildning har ofta flexibla starter vilket gör att du kan kombinera med ditt ordinarie arbete. Både högskola, Komvux och vuxenutbildning är CSN-berättigade. För dig som är helt nybörjare inom webbdesign kan en flexibel grundkurs vara det bästa alternativet.

3.    Webbdesignutbildning i Göteborg

 • UX-designer vid IT-högskolan i Göteborg, en tvåårig Yrkeshögskoleutbildning där du lär dig webbdesign med fokus på användarvänlighet.
 • Webbutvecklare vid Yrgo i Göteborg, under två år läser du en Yrkeshögskoleutbildning med fokus på programmering.
 • Webbutvecklare inom E-handel vid Medieinstitutet i Göteborg. Här får du lära dig webbdesign med fokus på E-handel.

Väljer du utbildning i webbdesign i Göteborg genom en Yrkeshögskola är du CSN-berättigad. Det ingår även praktik vilket gör att du får in en fot i branschen snabbare. Enligt Arbetsförmedlingen är framtidsutsikterna goda för webbdesigners.

4.    Webbdesignutbildning i Stockholm

 • Frontend/App Developer, en webbdesignutbildning i Stockholm hos Change på 2-2,5 år. Här får du lära dig mycket om responsiv webbdesign och utveckling.
 • Webbutvecklare .NET CMS i Stockholm vid Nackademin. En tvåårig utbildning i webbdesign med mer komplexa inslag av kodning.
 • Front End Developer, KYH i Stockholm har en utbildning på 2 år där du får lära dig avancerad webbdesign. Här ingår också projektmetodik.

Fördelar med att utbildning i webbdesign i Stockholm är att du har nära till många företag som söker efter utbildade medarbetare. Utbildningar hos privata utbildningsanordnare görs i regel i samarbete med företag.

5.    Webbdesignkurser online & gratis

 • FreeCodeCamp erbjuder en kurs online, gratis i webbdesign och mycket mer. Det finns mängder med videokurser att välja på.
 • WebFlow University har kurser i webbdesign online gratis. Det är en onlineplattform där du lär dig Webflow och CMS med hjälp av videolektioner.
 • OpenClassrooms har webbdesignkurser online och gratis. Där lär du dig praktiskt bygga webbsidor med HTML och CSS genom introduktionskurs.

Att gå en kurs i webbdesign online, gratis kan vara ett bra sätt att komma igång. Du lär dig i din egen takt och det är också ett bra sätt att fräsch upp befintliga kunskaper. Genom att lära dig grunderna i olika programmeringsspråk kan du också hitta din nisch.

Lämna en kommentar